Nieuws

De ANPA website is op 1 maart 2015 van start gegaan. De website voorziet duidelijk in een grote behoefte; de catalogus wordt circa 300 maal per dag bezocht, dat is ruim 100.000 maal per jaar.

De catalogus omvat nu 280 bedrijven en instellingen die tussen 1890 en 1958 eigen plaatjesalbums hebben uitgegeven, in het totaal 731 verschillende albums. Van 236 van die bedrijven zijn de albums gedetailleerd beschreven; dat zijn 666 albums met ruim 1.000 pagina's beschrijvingen. In 2017 zijn ook lijsten van alle reclamealbums toegevoegd; dat zijn nu 618 bedrijven die in het totaal 812 keer een reclamealbum uitgegeven hebben. 
Meldingen van onbekende of "vergeten" albums worden op prijs gesteld per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook correcties en tips zijn welkom.
Het nieuwste toegevoegde album wordt getoond op de frontpage. Het meeste recente is het enige Nederlandse album (plus heruitgave) van Nestlé.

Wijziging in de lijst van albums per oktober 2017.
Er komen in deze catalogus 22 bedrijven voor die eigen albums uitgegeven hebben en ook reclamealbums. Op de lijst van albums van zo'n bedrijf, die je krijgt als je de naam van het bedrijf aanklikt en die je kunt printen, stonden alleen de eigen albums. De reclamealbums kwamen alleen voor op de lijst van alle reclamealbums. Dat is niet handig als je geïnteresseerd bent in een bepaald bedrijf en je op papier een lijst van alle albums van zo'n bedrijf wilt hebben. Er is herhaaldelijk gevraagd of daar iets aan te doen is. Ik heb daarom bij deze 22 bedrijven de reclamealbums toegevoegd aan de lijst van albums. Op het scherm zijn de reclamealbums schuin gedrukt. 

Uitbreiding van de catalogus per 1 september 2018
Naast de catalogus van de "unieke" albums, die voor één bedrijf gemaakt zijn (soms enkele bedrijven) zijn er lijsten van andersoortige albums beschikbaar, m.n. reclamealbums, kalenderalbums, commerciële albums (waar de plaatjes van gekocht moesten worden, b.v. Panini) et cetera. Er worden 7 verschillende lijsten bijgehouden. Deze worden geleidelijk in deze website opgenomen, los van de catalogus van de plaatjesalbums. Daarvoor is de menukeuze "Overige albums" toegevoegd. Er zijn tot nu toe zes lijsten van overige albums beschikbaar gemaakt: Reclamealbums op bedrijf, Reclamealbums op titel, Kalenderalbums, Bijbelalbums, Chromoalbums en Knipselalbums. Het totale aantal pagina's informatie is hiermee toegenomen tot ruim 1.300.

Updates in de laatste twee jaar (in aflopende volgorde):

April 2022
De lijsten van reclamealbums zijn aangevuld. Er komen nu 624 bedrijven op voor met 818 albums.
De beschrijving van de filmsterrenalbums van Universal cigarettes is verbeterd en aaevuld.
Het bedrijf Tijdgeest Schoten is toegevoegd met een fotoplaatjesalbum. 

Oktober 2021
De lijsten van reclamealbums - op titel en op bedrijf - zijn vernieuwd. Er komen nu 618 bedrijven op voor die in het totaal 812 reclamealbums uitgegeven hebben.
De beschrijving van het Cibils-album is aangevuld.

Maart 2021
De beschrijving van het Nederlandse album van Nestlé (met heruitgave) is toegevoegd.
De beschrijving van de filmsterrenplaatjes en bonnen van Turmac is aanzienlijk uitgebreid.

December 2020
Bij bijbelalbums Zondagsschool Samuël Veenendaal toegevoegd

November 2020
De pdf's van Romi en Smeele zijn geupdate.
De pdf van Tiktak is uitgebreid.

Mei 2020
De zesde lijst van overige albums, Knipselalbums, is toegevoegd.
In de afgelopen maanden zijn de pdf's van Holz, Van Nelle, Ringers, Staatsspoor, Veilig Verkeer en Vittoria Miss Blanche geupdate.

December 2019
De nieuwste vondst, een sportalbum van Geuldal chocolade is toegevoegd. Dit is het enige bekende Limburgse album.

november 2019
Bensdorp is uitgebreid met de fotoboekjes.

augustus 2019
Uitbreiding van Vittoria met de Miss Blanche Univers boekjes.

maart 2019
update van de lijst van reclamealbums op titel (versie 1.2)
update van de lijst van reclamealbums op bedrijf (versie 1.3)

Januari 2019
Tinneroi is toegevoegd met twee dunne albumpjes van Marten Toonder.
ANWB is uitgebreid met alle typen sluitzegels.